Monet autoimmuunitautia sairastavat ihmiset ovat saaneet helpotusta
sairauteensa noudattamalla niin kutsuttua autoimmuunipaleo-ruokavaliota.
Paleoruokavalion eli kivikautisen ruokavalion taustalla on ajatus että noudatetaan kivikautisten metsästäjä-keräilijöiden ruokavaliota. Ajatuksena on että tämän jälkeen käyttöön otetut ruoka-aineet ovat jollakin tavalla keholle sopimattomia, eivätkä näin ole tarkoitettu ihmisen ravinnoksi. Ajatellaan että ihmisen keho ei ole geneettisesti pysynyt perässä näiden muutosten kanssa.
Alla oleva kuva käy hyvin läpi sen, mitä ruokia autoimmuunipaleo-ruokavaliossa aloitetaan poistamaan kokonaan ja poistamaan ainakin väliaikaisesti, kunnes saadaan selville, mikäli kyseinen tuote sopii juuri sinulle, ja mille ruoka-aineille juuri sinun kehosi reagoi. Ajatuksena on siis se, että autoimmuunisairauksien taustalla on vääränlainen sopimaton ruokavalio, joka aiheuttaa kehossa reaktioita, jotka aiheuttavat itse sairauden.
lähde: https://asquirrelinthekitchen.com/wp-content/uploads/2015/09/Reintroductions_2.jpeg
Ruokavaliosta poistettavat ruoka-aineet ovat:
- prosessoidut ruuat
- ruuan lisäaineet
- raffinoidut öljyt
- raffinoidut sokerit
- viljat, sisältäen maissi
- kuivatut palkokasvit, sisältäen soija ja maapähkinä
Ruokavaliosta ainakin väliaikaisesti poistettavat ruoka-aineet ovat:
- kananmunat
- maitotuotteet
- pähkinät, sisältäen pähkinäöljyt
- siemenet, sisältäen siemenöljyt ja -mausteet, kaakao, kahvi
- koisokasvit, niin vihannekset kuin mausteet
- tuoreet palkokasvit
- alkoholi
Tämän jälkeen noin kuukauden tauon jälkeen voidaan kokeillaan, vaiheessa 1
- kananmunan keltuainen
- tuoreet palkokasvit
- mausteet joka on kasvin hedelmä
- mausteet joka on kasvin siemen
- siemen- ja pähkinäöljyt
- laiduntavan lehmän maidosta tehty kirkastettu voi (ei sisällä maitoproteiinia)
Vaiheessa 2 kokeillaan
- siemenet
- pähkinät
- kaakao
- munan valkuainen
- laiduntavan lehmän maidosta tehty voi
- pieni määrä alkoholia
Vaiheessa 3 kokeillaan
- cashew-pähkinä
- pistaasi-pähkinä
- kahvi
- laiduntavan lehmän hapanmaitotuotteet
- munakoiso
- pallopaprikat
- paprikat
Vaiheessa 4 kokeillaan
- laiduntavan lehmän täysmaito
- laiduntavan lehmän juusto
- chili
- tomaatti
- peruna
- koisokasvipohjaiset mausteet
- riisi
- alkoholi (suurempi määrä)
- liotetut ja idätetyt palkokasvit
- liotetut ja idätetyt viljat
Olen myös lukenut että jossakin ohjeessa neuvotaan myös minimoimaan hedelmien määrää ruokavaliossa sekä poistamaan myös levät.
Ruokavalion lisäksi neuvotaan nukkumaan tarpeeksi, opettelemaan stressin hallintaa ja välttämään liikaa stressiä, olemaan ulkona ja nauttimaan auringosta, voimistamaan lihaksiaan säännöllisellä liikunnalla, sekä nauttimaan positiivisista ihmissuhteista. Näillä kaikilla ei-ruokavalion keinoilla voidaan auttaa elimistöä pitämään mm. hormonitasot tasapainossa sekä vahvistamaan immuunijärjestelmä.
Wikipedian mukaan metsästäjä-keräilijät elivät pidemmän ja terveemmän elämän verrattuna heitä seuranneisiin maanviljeliöihin. Evoluutiobiologin mukaan maanviljeliöiden ravinto on ollut ravintosisällöltään köyhempää kuin edeltäjien, samoin kuin nälänhätä on vaivannut viljelijöitä enemmän, sillä viljelysato on saattanut epäonnistua ja lisäksi tiivistynyt asuminen on lisännyt erilaisten loisten ja tartuntatautien määrää.
lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4-ker%C3%A4ilij%C3%A4t
Itse olen analysoinut pienessä mielessäni, että miksi juuri nykyaikana autoimmuunisairaudet ja muutkin tulehdukselliset sairaudet, allergiat, ja ihosairaudet ovat lisääntyneet? Pitääkö meidän palata ruokavaliossamme kivikaudelle, sillä jo noin sata vuotta sitten ei ollut tätä määrää tauteja. Milloin ja miksi on tämä valtava sairauksien määrä alkanut kasvamaan, jopa räjähdysmäisesti? Onko maita tai kansoja joissa ei tällä tavalla taudit yleisty? Aion analysoida tätä enemmän blogissani pohtien juuri näitä autoimmuunipaleoruokavaliossa pois jätettäviä ruoka-aineita. Miksi niitä pitäisi välttää, miksi ne luokitellaan epäterveelliseksi? Miksi ne eivät ole olleet niin epäterveellisiä esimerkiksi sata vuotta sitten? Miksi kehomme on juuri nyt alkanut reagoimaan näihin ruoka-aineisiin? Onko koko nykymeno sen verran vaarallista että parempi palata kivikaudelle? Oliko ihmiset jo sairaampia silloin kuin aloitettiin viljeleminen vähäisemmässä määrin? Oletettavasti metsästäjä-keräilijöistä ei suoraan hypätty viljelijäksi ja maitokarjanpitäjäksi vaan viljeltiin ja keräiltiin riippuen siitä, mistä saatiin tarpeeksi ravintoa. Suurin muutos elintavoissa on tapahtunut viimeisen sadan vuoden aikana ja jokin on mennyt pahasti vinoon, sillä sairauksien määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Tästä voidaan päätellä että niin sanottu moderni ruokavalio ja elämäntyyli ei ole terveellinen ihmiselle. Olisiko mahdollista että jonkinlainen ennen 1900-luvun modernisaatiota ollut agri-paleo-ruokavalio, jota isovanhempamme ja iso-isovanhempamme sovelsivat, voisi soveltua nykyihmiselle? Mitkä komponentit ovat tärkeimpiä 1900-luvun muutoksessa, joka on aiheuttanut tämän sairauksien yleistymisen?
Paleoruokavalion eli kivikautisen ruokavalion taustalla on ajatus että noudatetaan kivikautisten metsästäjä-keräilijöiden ruokavaliota. Ajatuksena on että tämän jälkeen käyttöön otetut ruoka-aineet ovat jollakin tavalla keholle sopimattomia, eivätkä näin ole tarkoitettu ihmisen ravinnoksi. Ajatellaan että ihmisen keho ei ole geneettisesti pysynyt perässä näiden muutosten kanssa.
Alla oleva kuva käy hyvin läpi sen, mitä ruokia autoimmuunipaleo-ruokavaliossa aloitetaan poistamaan kokonaan ja poistamaan ainakin väliaikaisesti, kunnes saadaan selville, mikäli kyseinen tuote sopii juuri sinulle, ja mille ruoka-aineille juuri sinun kehosi reagoi. Ajatuksena on siis se, että autoimmuunisairauksien taustalla on vääränlainen sopimaton ruokavalio, joka aiheuttaa kehossa reaktioita, jotka aiheuttavat itse sairauden.
lähde: https://asquirrelinthekitchen.com/wp-content/uploads/2015/09/Reintroductions_2.jpeg
Ruokavaliosta poistettavat ruoka-aineet ovat:
- prosessoidut ruuat
- ruuan lisäaineet
- raffinoidut öljyt
- raffinoidut sokerit
- viljat, sisältäen maissi
- kuivatut palkokasvit, sisältäen soija ja maapähkinä
Ruokavaliosta ainakin väliaikaisesti poistettavat ruoka-aineet ovat:
- kananmunat
- maitotuotteet
- pähkinät, sisältäen pähkinäöljyt
- siemenet, sisältäen siemenöljyt ja -mausteet, kaakao, kahvi
- koisokasvit, niin vihannekset kuin mausteet
- tuoreet palkokasvit
- alkoholi
Tämän jälkeen noin kuukauden tauon jälkeen voidaan kokeillaan, vaiheessa 1
- kananmunan keltuainen
- tuoreet palkokasvit
- mausteet joka on kasvin hedelmä
- mausteet joka on kasvin siemen
- siemen- ja pähkinäöljyt
- laiduntavan lehmän maidosta tehty kirkastettu voi (ei sisällä maitoproteiinia)
Vaiheessa 2 kokeillaan
- siemenet
- pähkinät
- kaakao
- munan valkuainen
- laiduntavan lehmän maidosta tehty voi
- pieni määrä alkoholia
Vaiheessa 3 kokeillaan
- cashew-pähkinä
- pistaasi-pähkinä
- kahvi
- laiduntavan lehmän hapanmaitotuotteet
- munakoiso
- pallopaprikat
- paprikat
Vaiheessa 4 kokeillaan
- laiduntavan lehmän täysmaito
- laiduntavan lehmän juusto
- chili
- tomaatti
- peruna
- koisokasvipohjaiset mausteet
- riisi
- alkoholi (suurempi määrä)
- liotetut ja idätetyt palkokasvit
- liotetut ja idätetyt viljat
Olen myös lukenut että jossakin ohjeessa neuvotaan myös minimoimaan hedelmien määrää ruokavaliossa sekä poistamaan myös levät.
Ruokavalion lisäksi neuvotaan nukkumaan tarpeeksi, opettelemaan stressin hallintaa ja välttämään liikaa stressiä, olemaan ulkona ja nauttimaan auringosta, voimistamaan lihaksiaan säännöllisellä liikunnalla, sekä nauttimaan positiivisista ihmissuhteista. Näillä kaikilla ei-ruokavalion keinoilla voidaan auttaa elimistöä pitämään mm. hormonitasot tasapainossa sekä vahvistamaan immuunijärjestelmä.
Wikipedian mukaan metsästäjä-keräilijät elivät pidemmän ja terveemmän elämän verrattuna heitä seuranneisiin maanviljeliöihin. Evoluutiobiologin mukaan maanviljeliöiden ravinto on ollut ravintosisällöltään köyhempää kuin edeltäjien, samoin kuin nälänhätä on vaivannut viljelijöitä enemmän, sillä viljelysato on saattanut epäonnistua ja lisäksi tiivistynyt asuminen on lisännyt erilaisten loisten ja tartuntatautien määrää.
lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4-ker%C3%A4ilij%C3%A4t
Itse olen analysoinut pienessä mielessäni, että miksi juuri nykyaikana autoimmuunisairaudet ja muutkin tulehdukselliset sairaudet, allergiat, ja ihosairaudet ovat lisääntyneet? Pitääkö meidän palata ruokavaliossamme kivikaudelle, sillä jo noin sata vuotta sitten ei ollut tätä määrää tauteja. Milloin ja miksi on tämä valtava sairauksien määrä alkanut kasvamaan, jopa räjähdysmäisesti? Onko maita tai kansoja joissa ei tällä tavalla taudit yleisty? Aion analysoida tätä enemmän blogissani pohtien juuri näitä autoimmuunipaleoruokavaliossa pois jätettäviä ruoka-aineita. Miksi niitä pitäisi välttää, miksi ne luokitellaan epäterveelliseksi? Miksi ne eivät ole olleet niin epäterveellisiä esimerkiksi sata vuotta sitten? Miksi kehomme on juuri nyt alkanut reagoimaan näihin ruoka-aineisiin? Onko koko nykymeno sen verran vaarallista että parempi palata kivikaudelle? Oliko ihmiset jo sairaampia silloin kuin aloitettiin viljeleminen vähäisemmässä määrin? Oletettavasti metsästäjä-keräilijöistä ei suoraan hypätty viljelijäksi ja maitokarjanpitäjäksi vaan viljeltiin ja keräiltiin riippuen siitä, mistä saatiin tarpeeksi ravintoa. Suurin muutos elintavoissa on tapahtunut viimeisen sadan vuoden aikana ja jokin on mennyt pahasti vinoon, sillä sairauksien määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Tästä voidaan päätellä että niin sanottu moderni ruokavalio ja elämäntyyli ei ole terveellinen ihmiselle. Olisiko mahdollista että jonkinlainen ennen 1900-luvun modernisaatiota ollut agri-paleo-ruokavalio, jota isovanhempamme ja iso-isovanhempamme sovelsivat, voisi soveltua nykyihmiselle? Mitkä komponentit ovat tärkeimpiä 1900-luvun muutoksessa, joka on aiheuttanut tämän sairauksien yleistymisen?
Kommentit
Lähetä kommentti