Siirry pääsisältöön

Autoimmuunipaleo-ruokavalion analyysia, osa 2: maito, yleinen esittely

Autoimmuunipaleo-ruokavaliossa pyritään testaamaan mikäli maitotuotteet sopivat juuri sille, joka haluaa löytää sopivan dieetin oman tautiinsa. Olen myös huomannut että ekseema, joka lapsellani on liittyy jollakin tavalla käyttämääni maitotuotteesiin, sillä näppyjä tulee heti kun näitä tuotteita käytän. Kysymys kuuluukiin, mitä muutoksia on tapahtunut Suomen, Pohjoismaiden, länsimaiden ja samalla kenties koko maailman maidossa viimeisen sadan vuoden aikana.

Käytän esimerkkinä analyysissanani Suomea, sillä se on ympäristönä minulle tutuin. Palaan myöhemmin suureen kuvaan.

Muistan jo lapsuudestani, kun äitini - keskipohjalaisen maatilan tyttö - kertoi kuinka 60-luvulla alkuperäiskarjaa alettiin siementämään ulkomaalaisten sonnien avulla. Tavoitteena oli mm. lisätä maidontuotantoa. Kyseessä lienee ollut friisiläinen tai ayershiren sonni. Lisäksi muistan hänen kertoneen kuinka maalla tehtiin säännöllisesti hapanmaitotuotteita: viiliä, pitkääpiimää, kirnuttiin voita ja tehtiin juustoa. Maito tuli suoraan omilta lehmiltä keittiöön, eli maitoa ei haettu kaupasta ja se ei ollut Valion tai Maitokolmion tai muun osuusmeijerin tuotantoa. Maitoa tuli päivittäin ja mummolassa ei esimerkiksi ollut jääkaappia säilyttämään maitotuotteita, vaan oli pelkkä kylmä eteisen kaappi tai maakellari, joissa lämpötila saattoi vaihdella tosin kuin jääkaapissa.

Suomen alkuperäiskarja katosi lähes kokonaan maaseudun modernisoituessa. Suomenkarjan lehmät olivat aikojen saatossa juuri Suomen oloihin sopeutuneita nautaeläimiä, ja olivat 40-50-luvulle saakka yleisin rotu Suomessa. Suomessa on ollut kolmea eri rotua: länsisuomalainen, itäsuomalainen ja pohjoissuomalainen lehmä, jotka poikkeavat toisistaan yhtä paljon kuin friisiläislehmät ayershirelehmästä. Suomen alkuperäiskarja ry:n sivuilla mainitaan näin: "Tarkkailutietojen mukaan vuosina 1959-60 suomenkarjaa oli 48.6 % tarkkailupopulaatiosta, kun vuosina 1969-70 määrä ali laskenut 21.1 %:iin. Vuonna 1975 suomenkarjan määrä tarkkailulehmistä oli romahtanut ja alle 10 %:in. Kyyttöjen ja lapinlehmien määrä romahti nopeammin kuin länsisuomenkarjan. Suomenkarjalle kohtalokkainta oli vuodesta 1963 alkanut risteyttäminen friisiläisrodulla."  Yhdistyksen sivuilla sanotaan myös, että alkuperäiskarjan tuottama maito on erilaista verrattuna nykyään vallalla oleviin lehmiin. Eroa on muun muassa rasvahappokoostumuksessa ja proteiinilaadussa. Mitä tämä eroavaisuus tarkoittaa? Onko sillä jotain tekemistä sen kanssa, että nykymaito tuottaa ongelmia ihmisen kehossa?

Maidon proteiini voidaan jakaa kahteen osaan: heraproteiineihin ja kaseiineihin. Lisäksi muun muassa kaseiinilaatuja on useampia. Tutkimuksen mukaan erityisesti pohjoissuomalaisen ja itäsuomalaisen lehmän maidon proteiinien hajoaminen eroaa valtakarjan maidosta. Lisäksi rasvahappokoostumus (omega 3:n ja omega 6:n suhde) on terveellisempi. (MTT) Sanotaan myös että alkuperäiskarjalla menee ns "jalat alta", jos niille syöttää enemmän väkirehua. (Harri Ala-Kapee) Tutkimuksen mukaan alkuperäiskarjan maito juoksettuu todella paremmin kuin valtakarjan maito. Juoksettuminen tarkoittaa siis sitä, että maidon proteiinit hajoavat paremmin ja lisäksi tämän vuoksi maito sopii myös paremmin erilaisiin hapanmaitotuotteisiin.  (Tuomo Tupasela) Ilman että teen sen syvällisempää analyysia voin päätellä, että siirtyminen pois Suomen alkuperäiskarjasta on lisännyt huonommin sulavan maitoproteiinin määrää suomalaisten ruokavaliossa. Ruuan sulatusjärjestelmässä sulamaton proteiini päätyy paksusuoleen, jossa se fermentoituu siellä olevien bakteerien vaikutuksesta. Proteiinin fermentoinnin tuloksena syntyy mm. ammoniakkia, amiineja, sulfideja, ja erilaisia haaraketjuisia rasvahappoja, erityisesti valeriaanahappoa, isovaleriaanahappoa ja isovoihappoa. Kaiken kaikkiaan paksusuolen pH muuttuu emäksisemmäksi. (Reijo Laatikainen) Wikipedian mukaan valeriaanahappo ärsyttää silmiä, ihoa ja hengitysteitä, ja sitä käytetään yleisesti liuottimena, joten voisi ajatella sen ärsyttävän myös suolen herkkää seinämää. Suoliston pH taas kertoo sen hyvinvoinnista. Mikäli ph poikkeaa normaalista, on riskinä että suolistolle ja samalla ihmiselle haitaksi olevat bakteerit pääsevät valloilleen. Lisäksi tutkijat ovat huolestuneet siitä, että vauvan kakan ph on koko ajan nousemassa ja että heidän suolistossaan tietyt hyvät bakteerikannat ovat rajusti vähentyneet. (MTV) Perehdyn toisessa blogitekstissäni maidon fermentoitumiseen paksusuolessa ja sen aiheuttamiin mahdollisiin haittavaikutuksiin.

Tähän kun lisää sen, että nykyään kylmätekniikan ja pastöroinnin myötä tavallista, ei hapatettua maitoa juodaan paljon enemmän, on maidon proteiinien hajoaminen suolistossa yhä vaikeampaa ja lisäksi hapanmaitotuotteiden mukana tullutta maitohappobakteerikantaa tulee entistä vähemmän elimistöön. Tämä lisää entisestään suoliston ph:n nousua. Lisäksi nykyään myydään terveyssyistä - ja ihan syystä - vain maitoa, joka on pastöroitu, hajoaa maidon laktaasientsyymi, mikä taasen vähentää laktoosin eli maitosokerin imeytymistä. Suomen kansa on poikkeuksellinen siinä, että iso osa aikuisista sietää laktoosia, mutta kuten suurin osa aikuisista ihmisistä maailmassa, kaikki eivät sitä ole, minkä vuoksi meijerit ovat lanseeranneet mitä erilaisempia laktoosittomia maitotuotteita, jotta ihmiset voisivat kuluttaa yhä enemmän maitoa.
baby poop pH graph
Kuvan lähde: https://images.ctfassets.net/6m9bd13t776q/2nol6RI1TCmKWysUcEso0Y/9c5910c84c10e518931df3c9317d573c/baby-poop-ph-graph_750x550.jpg?q=75


Blogitekstissä käytetyt lähteet:

 http://www.kolumbus.fi/suomenalkuperaiskarja/esittely.html

https://www.slideshare.net/MTT_Agrifood_Research_Finland/suomenkarjan-maidon-erityisominaisuudetpihlanto

https://www.slideshare.net/MTT_Agrifood_Research_Finland/kokemuksia-suomenkarjasta-14-2-14-harri-ala-kapee?next_slideshow=1

https://www.slideshare.net/MTT_Agrifood_Research_Finland/suomenlehmslb-makera-loppuseminaari-14-2-2014-tupasela?next_slideshow=2

https://www.pronutritionist.net/2014/02/imeytymaton-proteiini-ja-hiilihydraatti-vaikuttavat-painvastoin-terveyteen/

https://www.drdavidwilliams.com/measure-gut-health-with-stool-ph-test

https://www.mtv.fi/lifestyle/hyvinvointi/artikkeli/vauvojen-kakan-muuttuminen-huolestuttaa-tutkijoita-ikavia-vaikutuksia-lapsen-terveydelle/6843256#gs.Y4zY9sw

https://www.drdavidwilliams.com/measure-gut-health-with-stool-ph-test

https://www.thebump.com/news/baby-poop-ph-changing

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autoimmuunipaleo-ruokavalion analyysia, osa 1: kokonaiskuva

Monet autoimmuunitautia sairastavat ihmiset ovat saaneet helpotusta sairauteensa noudattamalla niin kutsuttua autoimmuunipaleo-ruokavaliota. Paleoruokavalion eli kivikautisen ruokavalion taustalla on ajatus että noudatetaan kivikautisten metsästäjä-keräilijöiden ruokavaliota. Ajatuksena on että tämän jälkeen käyttöön otetut ruoka-aineet ovat jollakin tavalla keholle sopimattomia, eivätkä näin ole tarkoitettu ihmisen ravinnoksi. Ajatellaan että ihmisen keho ei ole geneettisesti pysynyt perässä näiden muutosten kanssa. Alla oleva kuva käy hyvin läpi sen, mitä ruokia autoimmuunipaleo-ruokavaliossa aloitetaan poistamaan kokonaan ja poistamaan ainakin väliaikaisesti, kunnes saadaan selville, mikäli kyseinen tuote sopii juuri sinulle, ja mille ruoka-aineille juuri sinun kehosi reagoi. Ajatuksena on siis se, että autoimmuunisairauksien taustalla on vääränlainen sopimaton ruokavalio, joka aiheuttaa kehossa reaktioita, jotka aiheuttavat itse sairauden. lähde: https://asquirre...